top of page

Att få ta del av en Altomesayoks kunskaper är guld värt.

Maria Apaza, Altomesayok,97 år.

Att vandra för hela sitt folk, en livsvandring som få kan klara.

En otroligt stor kvinna i en liten kropp, en anmoder värt namnet.

En kvinna, med varma ögon, med många barn, barnbarn, barnbarnsbarn.

Jag har med mina egna öron hört henne berätta detta att hon inte valde denna väg, utan att hon blev tvungen att göra det för att överleva.

Gång på gång blev hon sjuk i det som man kallar för shamansjukan, dvs att man oförklarligt insjuknar och tvingas, pressas in i andevärlden.

Hon berättade att det skedde flera gånger under hennes uppväxt, när hon var liten flicka kom anden av Altomesayok första gången, men hon och hennes mormor som var ensamma hemma förstod inte det och mormor sjasade bort anden.

Senare som ungdom kom Anden av Altomesayok återigen. Hon insjuknade. Hennes pappa Santos som gjorde allt han kunde, han var Pamapmesayok och han gjorde offergåvor, han drog med sig henne till de olika bergen, vattenfallen och lagunerna i deras närhet för att hjälpa henne att bli frisk. Han lät henne stanna kvar med andevärlden över natten och utbildade och initierade henne inom familjen. Han bad ande världen att inte ta hans enda barn ( hennes bror Alejandro Apaza hade inte fötts ännu.).

Tills slut när hon var i 20-års åldern och hennes son Jorge redan var född så insjuknade hon grovt, hennes papá Santos Apaza trodde att han skulle förlora henne till andevärlden. Han gav sig iväg för att hitta en Altomesayok som skulle rädda hans dotter.

När Altomesayoken kom och fick höra hennes historia så förstod han att det var Anden av Altomesayok som hade kommit för Maria Apaza. Han instruerade pappa Santos y hur han skulle fortsätta guida och initiera Maria.

Maria, en kvinna, en mor som inte valde sin väg utan som blev tvungen att ta den för att bli frisk.

En kvinna utvald av andevärlden för att leda och utbilda massor av människor in i den nya tiden. Hon ledder hela sin släkt, hela hennes community, hennes Alluyo.

Hon utbildade oss, genom sina berättelser, genom sina barns bärettelser, men också genom hennes blick, hennes värme, hennes hjärta.

Hennes röst är förvånade mörk och stark, stadig och hon blandar allvar, kärlek och lek.💖


10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Amanita Retreat

Ville du komma på retreatet på torsdag och stanna torsdag till fredag eller längre? Välkomna på retreat på torsdag denna vecka ! Boka in dig! Det ingår alla måltider och övernattning. Pris 1 natt: 250

HARMONIEXPO i HELGEN 6/4-7/4. VI SES DÄR!

FANTASTISKA MÄSSPRISER Kom och fynda i helgen @harmoniexpo i Solna! Vi på @machi_healing_shaman kommer att ha 10% rabatt på hela vårt sortiment. Under helgen kan du även komma förbi och göra en 20 mi

Avsnitt 4 MACHI Shamanska podden: Carla

I den här episoden utforskar vi en betydelsefull ämne som berör många - Bipolaritet. Vi diskuterar hur livet kan te sig när man följer den schamanska vägen samtidigt som man hanterar denna diagnos. Gä

bottom of page